top of page
  • Skribentens bildmilla jonsson

Vilodag - återhämtningsdag!

Igår hade jag min första återhämtningsdag efter att ha cyklat andra delen av tre, 6 dagar varje del. Sammantaget avverkat 132 mil. Känns väldigt skönt! Jag tog även beslutet att inte pressa mig vad gäller milantalet utan mer tänka på målet för denna cykling - att besöka alla Ronald McDonald hus i Sverige och berätta mer om CK Bike4Life.


Tanken från början var ju att cykla 348 mil under 23 dagar där 2 dagar var återhämtningsdagar. Eftersom mitt knä protesterade på grund av en förändrad sittställning orsakad av en liten ramväska fick jag lägga in extra vila och anti-inflammatorisk - då visste jag att det kommer bli omöjligt att uppnå milmålet!


Idag är jag i Trummenäs - tillbaka i Blekinge. Eftersom vädret är lite skakigt har jag lagt in en extra vilodag för att både pyssla om cykeln som mig själv. Imorgon ska jag starta från Kalmar för vidare färd upp mot Västervik! Ska bli kul att cykla hem till Östergötland där jag är uppvuxen.


Nu är det inte så många dagar kvar på detta cykeläventyr! På måndag ska jag besöka Ronald McDonaldhuset i Linköping och på onsdag ska vi avsluta denna tour på Ronald McDonald huset i Huddinge! Häng gärna på den turen!


Så varför Tour de Bike4Life och varför vara med i CK Bike4Life?


Själva varumärket, Bike4Life startades av Billy Ydefjäll för några år sedan eftersom han under många år har lång erfarenhet av att arrangera cykelevenemang (Ride of Hope, Spinn of Hope m. fl) som är kopplade till välgörenhet - i Ride of Hopes fall var barncancerfonden förmånstagare.


Samtidigt konstaterade han att det är ca 300 barn per år som får cancer. Samtidigt som ett väldigt högt antal barn drabbas av andra allvarliga sjukdomar som påverkar hela familjen där husen gör en enorm skillnad för livskvaliten. Att göra skillnad för dessa familjer och framtida generationer är hans drivkraft eftersom han själv har erfarenhet av att ha haft ett sjukt barn och fick tillbringa långa perioder på just ett av Ronald McDonald husen.


När vi inledde vår dialog kring hur man utöver att dra igång fler team (jag har ju fått förmånen att starta Team Stockholm), kan utveckla Bike4Life-konceptet, väcktes tanken på att starta en cykelklubb. CK Bike4Life - Sveriges mest omtänksamma cykelklubb där varje tramptag ska göra skillnad.


I samma veva kom Covid-19 och alla planer från min sida att cykla African Classic och upp till Kenya las på is (det finns en orsak till varför vi har 2 förmånstagare). Jag kommer att presentera New Life Misson längre fram.  


I och med denna förändring fick jag massor av tid och suget att cykla som jag gjort tidigare runt Sverige resulterade i Tour de Bike4Life och att cykla mellan de olika husen. Att  informera om deras verksamhet samt om CK Bike4Life. En klubb där alla kan vara med! Nybörjare som avancerad cyklist - alla är välkomna som vill cykla med hjärtat! Där lägger vi manken till att inkludera alla och där den sociala delen är viktigare än farten. 


Ronald McDonald Hus

Genom Ronald McDonald Barnfond som är en insamlingsstiftelse med ändamålet att stötta familjer med sjuka barn bygger de Ronald McDonald Hus.

Inställningen från stiftelsen är att en trygg miljö, där hela familjen kan vara tillsammans, påskyndar ett barns tillfrisknande. Här kan svårt sjuka barn och deras familjer bo tillsammans i en hemlik miljö, i närheten av Sveriges specialistsjukhus.


Sedan det första Huset invidges i Huddinge 1993 har närmare 200 000 familjemedlemmar bott på Ronald McDonald Hus. Under 2018 var Husen ett hem hemifrån för 3600 familjer!


Idag finns fem Hus intill Universitetssjukhusen i Göteborg, Huddinge, Linköping, Lund och Uppsala.


Ronald McDonald Barnfonds fokus kommer de närmaste åren vara att hjälpa de befintliga Hus samt ta emot ännu fler familjer. De hoppas även på att bygga ett nytt Hus där de vet att behovet är mycket stort!

Under hösten 2016 invigde Huset i Lund en tillbyggnad med sju nya rum. 2017 invigde Göteborg 13 nya rum och under 2019 utökar Huset i Uppsala med en utbyggnation om 8 rum, vilket innebär att ytterligare 250 familjer, årligen, kan erbjudas boende.


I Husen bor familjerna tillsammans med andra som är i en liknande situation. För föräldrarna finns det möjlighet att prata med någon som förstår precis vad de går igenom.  För föräldrar, det sjuka barnet och syskon blir vardagen på Husen ett sätt att skingra tankarna.


Medarbetarna på Husen och volontärerna betyder mycket för de drabbade familjerna. Därför är även de bidrag som kommer via privata gåvor extremt viktiga. Det är de som gör att Husen kan ge familjerna det lilla extra som behövs under kanske livets svåraste period. Att se sitt barn insjukna i en svår sjukdom och veta att detta barn kanske inte har lång tid kvar är nog varje förälders mardröm. Här gör huset skillnad eftersom föräldrar träffar andra föräldrar i samma situation och kan även få stöd som hjälp när det är som svårast.


Så nu sitter jag här och ser fram mot morgondagens cykling mellan Kalmar och Västervik. Är glad över att knät är med mig:-) och även vädret... mer eller mindre!


Här kommer litet axplock av härliga cykelupplevelser och möten!

131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page